Wat is beter: een woning huren of kopen?

27 Juni, 2016 10:00

De huurprijzen in de vrije sector zijn landelijk met 2,3% gestegen ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd. Het kopen van een woning wordt hierdoor steeds aantrekkelijker. Er bestaan echter veel onduidelijkheden over de kosten van huren en wonen. Men denkt over het algemeen dat kopen voordeliger is dan huren, maar is dat wel zo? Van Hunen Verhuizingen benoemt 5 afwegingen waar u rekening mee moet houden.

Hoe lang blijft u er wonen?

Wanneer u op zoek bent naar een woning voor de lange termijn kan u overwegen om te gaan kopen. Dit is aantrekkelijk als u van plan bent om er langer dan vijf jaar te blijven wonen. Bedenk van tevoren goed of u dit wilt en of dit ook mogelijk is. veranderingen met betrekking tot relaties, kinderen en werk kunnen bijvoorbeeld van invloed zijn.

 

Maandelijkse lasten

De maandelijkse kosten liggen fors hoger als u een woning zoekt in de vrije sector dan wanneer u gaat kopen. De prijzen van sociale huurwoningen liggen vaak een stuk lager. Het nadeel van huren is dat de huurprijzen met de jaren kunnen stijgen, terwijl een hypotheek vastgezet kan worden.

 

Vrijheid

Wanneer u een woning koopt heeft u de vrijheid om deze (binnen de grenzen van de wet) naar eigen smaak aan te passen. Bij een huurwoning heeft u deze mogelijkheden niet. Ook loopt u het risico dat de woning in dezelfde staat weer opgeleverd moet worden en zullen eventuele wijzigingen weer ongedaan gemaakt moeten worden.

 

Flexibiliteit

Het voordeel van huren is dat u op elk moment kan verhuizen – u dient enkel rekening te houden met de maand opzegtermijn van de verhuurders. Indien u uw koopwoning wilt verlaten, is het maar de vraag hoe snel u uw huis kan verkopen. Vaak is het niet mogelijk om een nieuw huis te kopen voordat het oude huis verkocht is.

 

Mogelijkheden

Sinds de crisis zijn de hypotheekregels flink aangescherpt. Vooral voor jonge mensen is het lastig om een hypotheek te krijgen, waardoor een woning kopen niet voor iedereen mogelijk is. Aan de andere kant wordt het ook steeds lastiger om een huurwoning te vinden. De prijzen in de vrije sector zijn flink gestegen, wat het aanbod voor veel mensen erg klein maakt. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn de afgelopen jaren gestegen naar rond de vier tot vijf jaar.

 

De juiste keuze

Of u beter kunt huren of kopen ligt geheel aan uw huidige situatie en wensen. Als u op zoek bent naar iets voor de lange termijn, is kopen de beste oplossing voor u. Heeft u nog geen duidelijk beeld over hoe de komende jaren eruit gaan zien, dan is huren een veilige optie.

 

Of u nu gaat huren of kopen; in beide gevallen helpt van Hunen Verhuizingen u met het overbrengen van uw spullen naar uw nieuwe woning. Voor meer informatie kunt u gerust contact met ons opnemen.

< De voordelen van een nieuwbouwwoning Regio Arnhem/Apeldoorn in trek bij verhuizers >