Verhuizen met kinderen

14 April, 2015 11:54

Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis. De gedachte aan stapels regelwerk, rommel, klussen en schoonmaken alleen al veroorzaakt soms al stress.  Voor uw kinderen is het vaker nog erger. Een nieuwe start betekend namelijk ook dat uw kind zijn of haar oude vertrouwde omgeving, met vriendjes en vriendinnetjes, moet verlaten. Dat is een hele omslag. Wij geven u een aantal tips.

Het vertellen

Het is het beste om uw kind pas op de hoogte te brengen van de verhuizing als alles zeker is. Tijd is, zeker voor de kleinsten, een relatief begrip. Vertel het dus niet te vroeg en leg daarbij natuurlijk duidelijk uit waarom u gaat verhuizen. Sta bij alle mogelijke veranderingen van tevoren stil door bijvoorbeeld boekjes te lezen, na te denken over de nieuwe kamer en er over te praten.

Samen wennen aan een nieuw huis en nieuwe omgeving

Probeer uw kinderen van tevoren vertrouwd te laten worden met het nieuwe huis en de buurt. Laat uw kind stap voor stap kennis maken met het onbekende. Ga samen op verkenning naar alle mooie en leuke nieuwe dingen die de nieuwe plek te bieden heeft.

Nieuwe kamer

Een groot voordeel aan een nieuw huis is een nieuwe kamer, laat uw kind meedenken door bijvoorbeeld een tekening te laten maken van de wensen. Wat voor een kleur wordt de muur en waar komt het bed te staan? Vergeet daarbij niet dat voor veel kinderen geldt: hoe vertrouwder, hoe beter, dus zorg voor herkenning in de nieuwe kamer en kies niet voor volledig nieuw meubilair.

Voorkom stress

Het is natuurlijk lastig om in een tijd van chaos alles soepel te laten verlopen. Voor uw kinderen is dit des te belangrijk. Probeer uw dagelijkse routine zo lang mogelijk aan te houden en zo snel mogelijk weer te starten.

Tijdens de verhuizing

Zorg ervoor dat uw kind zich vermaakt tijdens de verhuisdag zelf. Laat hem/haar zijn dierbare spulletjes zelf inpakken zodat ze onderdeel zijn van het proces. Bij het klussen en het grote werk is het handig dat de kinderen, bijvoorbeeld met opa of oma, de buurt gaan ontdekken. Zo kunt u sneller werken en heeft uw kind een leuke dag.

Beer Bor; een vriend tijdens verhuizen

Voor uw kinderen heeft Verhuisbedrijf Van Hunen Beer Bor.  Beer Bor stelt iedereen in zijn boekje ‘Mijn Verhuizing’ gerust en laat zien dat een verhuizing eigenlijk zo erg nog niet is. Ook kennis maken met beer Bor? Neem contact op met onze verhuis coördinator.

< Verhuizen naar Arnhem Verhuizen met dieren >