Verhuizen met dieren

30 Maart, 2015 09:34

Verhuizen betekend vaak maar één ding: veel hectiek en stress. Een verhuizing is niet alleen voor mensen een ingrijpende gebeurtenis. In deze tijd van verandering kunnen ook uw huisdieren aardig van slag raken. Zolang ze hun eigen hokje behouden hebben konijnen, hamsters en cavia’s weinig last van een verhuizing. Bij katten, honden en, verassend genoeg, vissen is dat echter een ander verhaal. Wij leggen u graag uit hoe u uw diertje het beste kunt verhuizen.

Verhuizen met uw hond

Om uw hond zoveel mogelijk verhuisstress te besparen kun u hem het beste op de laatste dag verhuizen. Zorg er eventueel voor dat uw hond tijdens de drukste verhuisdag bij een oppas is zodat hij verhuizers niet voor de voeten loopt.

Eenmaal in het nieuwe huis zorg er voor dat zijn vertrouwde mand en etensbak klaar staan zodat uw hond zich veilig kan terug trekken. Neem in de eerste weken van de verhuizing uw hond mee naar de verschillende plekken in en om het huis zodat jullie ‘samen’ kunnen wennen.

Verhuizen met uw kat

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Verhuis uw kat daarom als allerlaatste. Zo voorkomt u dat uw kat alleen ronddwaalt in een lege en onbekende woning. Laat haar tijdens de verhuizing, in alle rust, in een aparte kamer met haar voederbakjes, speeltjes en de reismand. Leg desnoods wat kattensnoepjes in de reismand zodat de kat de mand associeert met iets positiefs.

Eenmaal in het nieuwe huis kunt u de reismand het beste in een afgesloten kamer zetten met de deurtjes open. Zo kan de kat de (afgesloten) kamer verkennen wanneer zij er zelf klaar voor is. Na een paar uur kunt u de deuren van de andere vertrekken openen. Besteedt niet te veel aandacht aan uw kat wanneer zij angstig is, daarmee bevestig je de angst. Laat de reismand staan tot uw kat volledig gewend is zodat ze een plekje heeft om zich terug te trekken.

Verhuizen met uw vis

Vissen zijn, vooral als het op hun water aankomt, erg gevoelig zijn voor verandering. Door stress zijn ze extra vatbaar voor ziektes. U kunt uw vissen op een paar manieren bijstaan:

  • Voer uw vissen 1 tot 2 dagen voor de verhuizing niet meer. Vissen produceren extra ontlasting in tijden van stress en zo voorkomt u dat ze het water in korte tijd vervuilen.
  • Haal op de dag van de verhuizing de filters, zuurstofpopjes en platjes uit het water.
  • Verhuis uw vissen in de kom of het aquarium. Haal een gedeelte van het water uit maar neem dit wel mee zodat ze, eenmaal in het nieuwe huis, hun oude en vertrouwde water terug hebben.

Laat uw verhuizing soepel verlopen

Voorkom onnodige stress voor uzelf en uw huisdier door gebruik te maken van een verhuisbedrijf die uw zorgen uit handen neemt. Verhuisbedrijf van Hunen in de regio’s Apeldoorn, Doetinchem, Deventer, Ede, Arnhem en Nijmegen heeft jarenlang ervaring in het verhuizen van gezinnen met huisdieren. Vraag naar de mogelijkheden via 0316 24 88 45.

< Verhuizen met kinderen 6 manieren om verhuisongelukken te vermijden >