Tijd om een huis te kopen

6 April, 2016 09:50

Wist u dat u door een huis te kopen in plaats van te huren flink kunt besparen op de maandlasten? Door de lage huizenprijzen en hypotheekrente scheelt het soms honderden euro’s per maand. Veel analisten zijn dan ook van mening dat dit hét moment is om te verhuizen naar een koopwoning. 

Door de financiële crisis heeft de woningmarkt een tijd op zijn gat gelegen, maar sinds enige tijd is er eindelijk weer wat herstel. De gemiddelde koopsom van een huis in Gelderland stijgt weer sinds 2014, maar de huizenprijzen liggen nog altijd zo’n 15% lager dan in 2008.

Lage hypotheekrente

De hypotheekrente is intussen historisch laag en gecombineerd met de koopsom zorgt dit voor een ideale situatie voor huizenkopers. Om een huis met een waarde van €150.000 te huren betaalt u al snel tussen de €700,- en €1.000,- per maand, maar door te kopen beperkt u de maandlasten tot ongeveer €500,- per maand. Bovendien betaalt u dit ter aflossing van uw hypotheek; geld dat u dus terugkrijgt zodra u het huis verkoopt.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het kopen van een woning. Ten eerste moet men tegenwoordig steeds meer eigen geld inleggen om een huis te kunnen aanschaffen. Het bedrag waarvoor u een hypotheek aan kunt vragen wordt namelijk steeds kleiner.

Op dit moment mag u volgens de wet een lening aanvragen van 103% van de waarde van het beoogde huis, maar dat wordt geleidelijk afgebouwd tot 100% in 2018. Dit betekent dat u alle bijkomende kosten (bijvoorbeeld voor de notaris en het klussen) zelf moet betalen, terwijl dat vroeger nog vanuit de hypotheek gefinancierd kon worden.

Daarnaast blijft de woningmarkt onvoorspelbaar. Het is nooit met zekerheid te zeggen hoe de huizenprijzen ontwikkelen, dus u loopt altijd risico dat de waarde van uw huis weer gaat zakken. Dit blijft koffiedik kijken: het is natuurlijk net zo goed mogelijk dat uw woning in waarde stijgt.

Verhuizen?

Zit u er aan te denken om een huis te kopen, maar kijkt u op tegen de stress die bij het verhuizen komt kijken? Geef de volledige verhuizing dan uit handen bij Van Hunen Verhuizingen. Neem contact op voor meer informatie over de mogelijkheden.

< Regio Arnhem/Apeldoorn in trek bij verhuizers Verhuizen en de verzekering >